Prinsessa

- på mina villkor

Glöm inte bort barnen

På senare tid har vi genom nyheterna fått reda på att flera barn farit illa, och till och med dött, på grund av föräldrar som vanvårdat eller misshandlat dem. Det gör ont i mig varje gång jag läser om ett barn som far illa och tårarna rann när jag fick reda på hur en liten flicka hade avlidit efter att ha fått komma hem till sin mamma efter att ha bott som familjehemsplacerad en längre tid. 

Det är något som är fruktansvärt fel när barn inte kommer i första hand. Vi har i Sverige antagit barnkonventionen som lag, men följer vi den på riktigt? Jag skulle nog säga att vi inte gör det. Barn som bor i Sverige måste få känna sig trygga! Så j**la enkelt är det faktiskt! 

De allra flesta barnen mår bra

Vi får inte glömma bort att det stora flertalet barn i landet mår bra. De får mat för dagen, kläder och kan sova tryggt på nätterna. Jag önskar bara att alla barn skulle få lov att känna så. Men hur gör man som förälder när ens förhållande inte fungerar? När det bästa för båda föräldrarna är att gå isär? Hur gör man för att ens barn ska känna sig trygg även då? Det finns bra artiklar om vårdnadsfrågor som du kan läsa, och jag själv tänkte tipsa om ett par saker man kan tänka på. 

Ärlighet

Barn är smarta och vet när du ljuger. Var ärlig och förklara varför ni går isär utan att lägga skulden på den andre föräldern. Det är alltid bättre att barnen vet redan från början vad som är på gång. 

Öppenhet

Känslor är starka, både för dig som vuxen och för barn. Du kan berätta att du känner dig ledsen, och att det är OK för ditt barn att vara ledsen också. Men glöm inte att samtidigt tala om att både mamma och pappa älskar barnen!

Dölj ilskan

Att öppet visa att du är arg på din före detta är samma sak som att tvinga barnet att välja sida. Gör inte det! Det är inte schysst och det är INTE ett ansvar som ska ligga på barn. 

26 Jul 2020