Prinsessa

- på mina villkor

Intressant om kinesiska stjärntecken

I mer än 2 000 år har den kinesiska zodiaken spelat en viktig roll i den kinesiska kulturen. Du kanske har hört att 2023 är kaninens år, men om du inte är bekant med kinesiska traditioner kanske du inte förstår betydelsen av det kinesiska nyåret och det kinesiska zodiaksystemet. Även om västerländsk astrologi är detaljerad, är kinesisk astrologi ännu mer komplex och nyanserad, och innehåller inte bara de 12 kinesiska astrologitecknen utan också de fem kinesiska zodiakens element – ​​jord, metall, vatten, trä och eld – och yin och yang-energi.

Vad är den kinesiska zodiaken?

Den kinesiska zodiaken, även känd som Shengxiao (”född som liknar”), är en återkommande cykel på 12 år, och varje år representeras av ett annat djur. I ordning är de 12 djuren råtta, oxe, tiger, kanin, drake, orm, häst, get, apa, tupp, hund och gris. Ordningen på de kinesiska astrologitecknen är relaterad till den mest accepterade legenden om den kinesiska zodiaken: Jade Emperor's Race. Som historien går höll den kinesiske kejsaren ett lopp för att avgöra vilka lyckliga djur som skulle få äran att läggas till i kalendern. Vinnaren på första plats - som till slut blev råttan - skulle göra anspråk på det första året av 12-årscykeln, och så vidare.

Du som vill veta ditt kinesiska stjärntecken, du kan leta upp en lista med det på nätet. För det går efter det år du är född. Om vi tar kaninens år, som är i år, så har du som är född 1915, 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011 även detta som ditt stjärntecken.

24 Feb 2023