Prinsessa

- på mina villkor

Var vänder jag mig för familjerätt?

Jag såg ett avsnitt på Dr Phil där en familj verkligen var i spillror. Föräldrarna var trötta och arga på varandra och barnen hamnade i kläm. De diskuterade saker som vårdnad och de vuxna i rummet var inte överens om en enda sak. Jag tänkte då på hur de stackars barnen hade det hemma, ochhur man själv skulle göra för att inte hamna i samma situation. När det gäller vårdnad och tvister kring det så har vi ju familjerätten, men hur funkar det egentligen? jag kollade in en juristblogg som jag hittade men kan inte påstå att jag blev så mycket klokare av den egentligen. Det fanns massor av information där, men inte riktigt det jag sökte så jag skrev ett mejl till en jurist och frågade. 

Ett svar fyllt av frågor

Jag fick fler frågor tillbaka än jag själv hade ställt och jag förstod att den jurist som svarat på mitt mejl antagligen var orolig att det var något i min familj som inte stod rätt till. Jag svarade igen och berättade att det var för att still amin nyfikenhet men mest för att jag ville lära mig mer om just familjerätt. 

Hennes andra mejl var mer förklarande. Familjerätten är en rådgivning som alla föräldrar har rätt till skrev hon. Men utöver rådgivning så hjälper de också till så att föräldrarna kommer överens och skriver avtal sins emellan. det finns ett syfte med det och det är att barnen inte ska komma i kläm. Det är ett bra system tycker jag! 

Hur det gick för barnen i Dr Phil

Jag såg färdigt programmet såklart och det som fascinerade mig var hur ovilliga mamman och pappan var att ens försöka komma överens. Dr Phil vet dock vilka knappar han ska trycka på och efter en halvtimme verkade det som båda föräldrarna insåg att de inte var viktigast i familjen utan att det var barnen som kommer först. De fick hjälp med psykolog som skulle föra familjen samman igen, och de lovade också att om de sedan valde att gå skilda vägar så skulle barnens intresse komma först. Jag hoppas de löser det! 

28 Feb 2021