Prinsessa

- på mina villkor

När prinsessor ska städa

Jaha, även prinsessor måste städa då och då. Jag läste om kronprinsessan Victoria som anmälde sig frivillig att städa toaletterna på sitt konfirmationsläger när hon deltog i ett sådant. Så, jo, prinsessor städar också. Även de riktiga. Så hur ska prinsessor städa för att inte ödsla för mycket tid på städningen? Hur ska man städa smart? Det kanske är för pretentiöst men en bra sak är att planera sin städning. Inte bara sätta igång och småstäda lite här och där. Då tar det lång tid. Nej, en planering är bra.

Så städar du smart

1. Ruta in ditt hem i rutor, och så städar du ruta för ruta. Varje rum kan ju vara en ruta. Börja med det som är mustigast; det vill säga köket och badrummet. Sluta sedan med det minst smutsiga rummet, exempelvis sovrummen.

2. Städa högst upp och gå ner mot golvet och avsluta varje rum med att dammsuga och moppa golvet. Allt skräp och damm trillar neråt och då är det ingen idé att städa nerifrån och upp, när du ändå får börja om igen.

3. Städa hellre lite men ofta, än sällan och jättemycket. Många som tycker att det tar för lång tid att städa skjuter upp det och när man sedan inte står ut med röran, tar det hela dagen att städa och man är helt slut sedan. Då är det smartare att städa lite grann hela tiden och hålla det på en lagom städad nivå.

4. Förbered städningen. Du kan förbereda städningen genom att hälla såpa i toastolen, spruta diskmedel på kranar i köket, på spisen och i badrummet innan du går in och städar. Då är det lättare att städa både toalettstol och kranar och spisen.

27 Oct 2017